Blízkosť sv. Jozefa a bl. Alfonzy Márie

Životným mottom zakladateľky Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa, blahoslavenej Alfonzy Márie Eppingerovej, boli tri slová, ktoré jej dal Božský Vykupiteľ, keď si ju priťahoval lanami lásky do intímneho spoločenstva s ním: „Mlč, trp a modli sa!“

Keď Svätý Otec František, Apoštolským listom Patris corde (S otcovským srdcom) 8. decembra 2020, vyhlásil „Rok svätého Jozefa“, predstavil svätého Jozefa, okrem iných vlastností, ako toho, ktorý zostáva v tichu, bez sťažovania sa, ale „v konkrétnych prejavoch dôvery.“ Podobne aj blahoslavená Alfonza Mária, v tichu modlitby a utrpenia spoznala Boží plán s ňou, aby založila novú kongregáciu, ktorá sa bude starať o núdznych. Všetku svoju dôveru vložila do Božích rúk. Keď založila kongregáciu, Ježiš odmenil jej dôveru a dal jej mocného patróna, svätého Jozefa. Sestra Mária Jozefa Perrin vo svojej knihe o zakladateľke o tom píše takto: „Spasiteľ jej povedal: „Pozri, dcéra moja, svätý Jozef, môj otec, bude osobitným ochrancom a patrónom tohto domu. Na jeho príhovor sa tejto reholi dostane veľa milostí. Áno, celkom osobitných milostí!“ (PERRIN, J.: Život matky Alfonzy Márie Eppingerovej, s. 101).  

Pri príležitosti Roku svätého Jozefa, pápež František prostredníctvom Dekrétu Apoštolskej Penitenciárie udelil možnosť získania úplných odpustkov. Dekrét hovorí aj o svätej Terézii z Avily, ktorá považovala svätého Jozefa za ochrancu pre všetky životné okolnosti.

Keď sa blahoslavená Alfonza Mária jedno ráno počas svätej omše modlila k svätému Alfonzovi, ochrancovi rehole, počula od oltára svätého Jozefa hlas, ktorý jej povedal: „Nie svätý Alfonz, ale svätý Jozef je vaším hlavným patrónom! On bude udržiavať dobrého ducha domu tak, aby mu nikto nemohol škodiť. Na vedenie kongregácie dostaneš tie isté milosti ako svätá Terézia. Tak ako svätá Terézia aj blahoslavená Alfonza Mária videla svätého Jozefa, ako budovateľa jej zvereného diela.“ píše sestra Jozefa Mária Perrin vo svojej knihe: Život matky Alfonzy Márie Eppingerovej.

V čom sú si blízki svätý Jozef a blahoslavená Alfonza Mária a čo ich spájalo? V niekoľkých nasledujúcich úvahách sa pokúsime dať odpoveď na túto otázku.

Podľa príkladu svätého Jozefa a spolu s ním poďme v tichosti uvažovať o živote Krista, aby rástol v našich mysliach a srdciach počas tohto milostivého Roku svätého Jozefa.