Utrpenie

„Spravodliví majú utrpení veľa, ale Pán ich vyslobodí zo všetkých“ (Ž 34, 20). Utrpenie je charakterizované ako veľké trápenie či súženie, ťažkosti, bolesti až muky. V súčasnosti nieto snáď človeka, ktorý by netrpel. Apoštolský list Patris corde, vznikol práve z utrpenia, ktoré práve teraz zakusuje celý svet: koronavírusová pandémia. Pápež František v ňom píše, „Všetci môžu objaviť vo sv. Jozefovi – mužovi, ktorý nepozorovane prechádza okolo, mužovi bežného, nenápadného a skrytého života – orodovníka, oporu a sprievodcu v ťažkých chvíľach“.

Martin Luther King vyslovil zaujímavú myšlienku: „Ak sa svet pozrie do minulého storočia, bude plakať. Nie preto, že tam bolo veľa utrpenia, ale preto, že dobrí ľudia mlčali.“ Takýto dobrí ľudia boli aj spravodlivý muž sv. Jozef a trpiaca žena Alfonza Mária Eppingerová. A hoci si obaja v živote veľa vytrpeli, nesťažovali sa, mlčali. Páter Dominic De Domenico, O.P. v knihe True Devotion to St. Joseph and the Church hovorí, že sv. Jozef obetoval svoje bolesti za hriechy sveta v spojení s utrpením Ježiša a Márie a tak spolupracoval na diele vykúpenia. Pretože Boh žiadal jeho spoluprácu na vykúpení sveta, nevyhnutne žiadal aj utrpenie, ktoré sa nedá oddeliť od tejto spolupráce. Aj Alfonza Mária bola pripravená mať účasť na poslaní Vykupiteľa, prijatím účasti na jeho utrpení a tak odpovedať na Božiu lásku. Ona obetovala všetko utrpenie za obrátenie hriešnikov a za spásu nesmrteľných duší. Sám Vykupiteľ ju žiadal aby takto spolupracovala na vykúpení sveta z otroctva hriechu.

Sledujme, čo si títo dvaja Boží spolupracovníci na diele vykúpenia vytrpeli.

Z evanjelií sa dá vyčítať sedem bolestí sv. Jozefa, píše páter De Domenico (por. True Devotion to St. Joseph and the Church, s. 73-79).

 

Celý článok na stiahnutie