Mlčanie u sv. Jozefa a u bl. Alfonzy Márie

Uvažujme: Čo je mlčanie? Mlčanie je opakom hluku, ktorý je v dnešnom technickom svete tak zjavný. Hlasná vrava či muzika spôsobuje, že ľudia často nepočujú jeden druhého až postupne strácajú sluch. Ba ešte viac, keďže hluk významne ovplyvňuje psychiku človeka, často spôsobuje únavu, depresiu, zlú náladu, agresivitu, neochotu, ako aj zhoršenie pamäte, stratu pozornosti, celkové zníženie výkonnosti a nespavosť. Tiež zapríčiňuje srdcovo-cievne ochorenia a znižuje imunitu organizmu. Výskumy dokazujú, že hluk podstatne spôsobuje nárast výskytu civilizačných chorôb. Vysoké decibely zahlušujú tichý šepot Božieho hlasu vo vnútri každého človeka.

Len v posvätnom tichu sa dá spoznať nežný hlas Boha, ktorý k nám hovorí. V tichu noci aj svätý Jozef spoznal Boží plán s ním, aby sa stal hlavou Svätej rodiny Božieho Syna, Ježiša, a jeho Matky Márie.

Posvätné ticho či mlčanie je denná potreba každého kresťana. Oázy ticha a pokoja dávajú priestor na uvažovanie a tak prinášajú tým, ktorí sa do nich utiahnu, uvoľnenie napätia a nepokoja, odpovede na mnohé otázky a starosti a z toho plynúcu radosť a pokoj. Toto ticho nie je prázdna bublina, ale priestor naplnený Božou prítomnosťou. Tam sa Boh prihovára duši. Preto ticho a mlčanie má niekoľko postupných krokov: načúvanie, uvažovanie a konanie.

Pápež Benedikt XVI. vo svojej homílii na Vianoce 2005 povedal, že mlčanie svätého Jozefa nevyjadruje jeho vnútornú prázdnotu, ale naopak, jeho plnosť viery, ktorú nosil vo svojom srdci a ktorá viedla každú jeho myšlienku a konanie. Je to ticho vďaka ktorému Jozef, zjednotený s Máriou, hľadia na Božie Slovo, spoznané vo Svätom Písme, porovnávajúc udalosti Ježišovho života: ticho popretkávané ustavičnou modlitbou, modlitbou požehnania Pána, adorácie jeho svätej vôle a nezaslúženým nástrojom Prozreteľnosti.