Sv. Jozef, nový patrón kongregácie

V deň, ktorý sa považuje za založenie kongregácie, sestra Alfonza Mária opustila rodičovský dom a usídlila sa v dome, ktorý neskôr nazvali „Kláštorík“. Stalo sa tak 28. augusta 1849. Hneď od prvého dňa, kedy Alžbeta vstúpila do „Kláštoríka“, mala okolo seba niekoľko postulantiek.

 

Po určitom čase počet obyvateľov tohto malého domu vzrástol na šesťdesiat osôb. Bolo naozaj málo priestoru, muselo sa teda stavať. To vedie k úvahe: Aký vzťah mala zakladateľka k sv. Jozefovi? Dosiaľ, počínajúc rokmi 1848 až 1849 boli patrónmi sv. Alfonz a sv. Terézia Avilská. Tá bola pre zakladateľku príkladom horlivosti, húževnatosti a modlitby. Teraz mal pribudnúť ako nový patrón svätý Jozef. Stavebné plány na posúdenie dostal biskup Räss. Pochopiteľne, že sa pýtal na prostriedky. Farár Reichard mu podal presnú správu o stave financií. Čo sa dosiaľ získalo, domček a záhrada, bolo zaplatené. Vo vnútri kláštora sa mnoho obnovilo.  

Napriek tomu sa v pokladni nachádzalo ešte 3000 frankov. Možno s týmto obnosom ďalej stavať? Teraz zasiahol svätý Jozef. Správa hovorí: Zakladateľka sa modlila k sv. Alfonzovi v záležitosti stavby. Svätý Alfonz jej 24. marca 1850 povedal: „Patrónom kongregácie je svätý Jozef, nie tí, doterajší. Obidve vlastnosti, ktoré charakterizujú sv. Jozefa, jeho chudoba a pokora, majú byť trvalo charakteristickými znakmi tohto spoločenstva, majú vládnuť v tomto dome a cez neho ďalej.”

Môžeme povedať, že svätý Jozef sa teraz ukázal vďačný za takéto prijatie a priniesol peniaze pre ďalšiu stavbu. Dňa 23. apríla 1850 prišiel opäť ktosi k farárovi Reichardovi s 8 000 frankmi pre nový kláštor. Zakrátko prišlo 30 000 frankov. Celkovo bolo pre novostavbu potrebných 41 700 frankov. „Kláštorík” zostal vtedy stáť.

Počet sestier tak mohol stále narastať. Priestory tu boli a prírastok bol čoraz väčší.

(porov. SCHNEIDT, G.: Poučenia o živote ct. matky Alfonzy Márie, s. 35-36).

 

Prejavujme aj my – v Roku svätého Jozefa – dôveru svätému Jozefovi, ochrancovi najväčších pokladov v každej situácii a za každej okolnosti…

Využime naplno dar osobitných odpustkov, ktoré nám Cirkev v tomto milostivom roku ponúka a nebudeme sklamaní.

 

Na záver úvahy vyslovujeme prosbu, ktorú sestry kongregácie denne predkladajú Pánovi:

Svätý Jozef, oroduj za nás a vypros nám pravého ducha spoločenstva
a milosť svätej smrti!

  

Svätý Otec František na záver Apoštolského listu Patris corde píše: „Cieľom tohto apoštolského listu je prehĺbiť našu lásku k tomuto veľkému svätcovi a povzbudiť k prosbám o jeho príhovor a k nasledovaniu jeho čností a jeho zápalu.

Špecifickým poslaním svätých nie je totiž len sprostredkovanie zázrakov a milosti, ale aj prihováranie sa za nás pred Bohom, ako to robil Abrahám a Mojžiš, a ako to robí Ježiš, ,jediný prostredník´ (porov. 1 Tim 2, 5), ktorý je naším ,zástancom´ pred Bohom Otcom (1 Jn 2, 1) a ktorý ,žije stále, aby sa za nás prihováral´ (Hebr 7, 25; porov. Rim 8, 34).

Svätí pomáhajú všetkým veriacim ,usilovať sa o svätosť a dokonalosť vo vlastnom stave´. Ich život je konkrétnym dôkazom, že je možné žiť podľa evanjelia.“ (7).

  

Napokon ostáva už len poprosiť svätého Jozefa o milosť milostí: o naše obrátenie.

Obráťme sa k nemu modlitbou:

Buď pozdravený ochranca Vykupiteľa a ženích Panny Márie.

Tebe Boh zveril svojho Syna; v teba Mária vložila svoju dôveru;

s tebou sa Kristus stal mužom.

Ó, blažený Jozef, ukáž, že si aj naším otcom a veď nás po ceste života.

Vypros nám milosť, milosrdenstvo a odvahu

a ochráň nás pred každým zlom. Amen.“