Uctievanie relikvií bl. Alfonzy Márie

Je pradávnym zvykom Cirkvi mať vo veľkej úcte telesné ostatky svätých, nazývané relikvie, a tiež putovať k hrobom alebo na miesta uloženia relikvií svätých a tam sa modliť a prosiť o príhovor týchto oslávených členov Cirkvi. Tak je to aj v prípade relikvií bl. Alfonzy Márie Eppingerovej.

Hlavný relikviár blahoslavenej Alfonzy Márie Eppingerovej je uložený v bočnej kaplnke zvanej Oratórium v kláštornom kostole v Oberbronne. Hrob, kde boli uložené telesné pozostatky matky Alfonzy Márie, od jej pohrebu do začiatku procesu blahorečenia, sa nachádzal a zachováva sa dodnes na cintoríne v Niederbronne, ktorý je súkromným cintorínom Kongregácie sestier Najsvätejšieho Spasieteľa. Púte k relikviám blahoslavenej Alfonzy Márie do Oberbronnu je možné vykonať individuálne alebo ako skupina. Púť k relikviám bl. Alfonzy Márie je veľmi vítaná a po nahlásení púte sestrám v Oberbronne je možné k relikviám bl. Alfonzy Márie túto púť zrealizovať.

Ako požiadať o relikviu bl. Alfonzy Márie pre kostol alebo kaplnku? Tak ako je hlavný relikviár bl. Alfonzy Márie uložený v Oberbronne pre verejný kult v Cirkvi, tak je možné požiadať o malú relikviu prvého stupňa (ex ossibus) jedine pre kostol alebo kaplnku s cieľom vystavenia/umiestnenia relikvie pre verejný kult – k úcte veriacim. Relikvie sa nedávajú súkromným osobám. List alebo žiadosť o relikviu, s uvedením miesta kostola, resp. kaplnky kde bude relikvia umiestnená k verejnej úcte, podpísanú zodpovednou osobou (farár/správca farnosti, rektor, predstavená/ý rehoľnej komunity/ …) treba poslať poštou na adresu: Postulácia bl. Alfonzy Márie, Nám. SNP 470/11, 811 06 Bratislava.

 

Ako umiestniť a ako vhodne a s úctou si uctiť relikviu:

 

„Rôzne formy ľudovej zbožnosti voči relikviám svätých, ako sú pobozkanie relikvie, ozdobenie sviecami a kvetmi, udelenie požehnania s relikviou, nesenie relikvie v procesii, nevynímajúc zvyk prinášať ju ku chorým (predstavená alebo na to určená sestra v rehoľnom dome alebo farár vo farnosti) na ich posilnenie a zosilnenie prosby o uzdravenie, majú byť uskutočňované s veľkou dôstojnosťou a na základe čistého podnetu viery. Nech sa v každom prípade vyhne vyloženiu relikvie svätých na obetný stôl: ten je rezervovaný pre Telo a Krv Ježiša Krista“. (Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí: Direktórium o ľudovej zbožnosti a liturgii, 2002, č. 236).

 

Relikvia, ak má byť vystavená v kostole alebo kaplnke k verejnej úcte, môže byť umiestnená vedľa oltára alebo na inom vhodnom mieste. Je dovelené ju incenzovať, pobozkať alebo ňou udeliť požehnanie. Pri relikvii blahoslavenej Alfonzy Márie sa odporúča umiestniť text modlitby za svätorečenie.

 

Spracovala: Sr. Katarína Krištofová, SDR

Postulátorka procesu svätorečenia

Bratislava, 17. mája 2019