Milosrdenstvo u bl. Alfonzy Márie

 

„Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“ 

 

Oberbronn, 9. septembra 2023 – 5. výročie blahorečenia Alfonzy Márie Eppingerovej

o. Patrik Köhler

 

Pred piatimi rokmi kardinál Becciu v homílii v štrasburskej katedrále povedal: „Dnes sa Cirkev v Štrasburgu teší, že jej dcéra, sestra Alfonza Mária Eppingerová, je zaradená do zoznamu blahoslavených a že ju predstavuje ako vzor evanjeliového života.“

Po piatich rokoch je dobré pokračovať v úvahách o všeobecnom povolaní k svätosti tým, že si položíme otázku, ako sa môžeme stať svätými dnes. Slávnostná udalosť jej blahorečenia je prozreteľnou príležitosťou, aby sme 150 rokov po jej smrti znovu objavili aktuálnosť posolstva a význam postavy tejto výnimočnej ženy, ktorá vedela vydať živé kresťanské svedectvo a predstaviť mu hlbokú spiritualitu.

Dobre si pamätám poznámku našej generálnej predstavenej, keď mi povedala, že na konferencii budú prítomné nielen sestry, ale aj laici. To svedčí o jej záujme pomôcť každému z nás vstúpiť do radosti, ktorá oživovala matku Alfonzu Máriu, a to prijatím postojov, ktoré nám umožnia byť šťastní, ako bola a stále je v nebeskej sláve matka Alfonza Mária, jednoducho tým, že budeme žiť z Božieho milosrdenstva a prejavovať milosrdenstvo.

 

Pri jej blahorečení kardinál Becciu opatrne zdôraznil, že si nesmieme myslieť, že Alžbeta bola úplne zbožné a poddajné dievča; naopak, bola silnou osobnosťou, často vzdorovitou. Ako sama rozprávala: „Počas dospievania som musela zvádzať ťažký boj so svojou nepoddajnou povahou… Ak ma niekto rozčúlil, rozzúrila som sa. A ak mi rodičia prikázali urobiť nejakú prácu, keď som práve chcela ísť von, často som neposlúchla… Potom som sa modlila takto: ‚Ježišu, ty vieš, čo chcem. Chcem poslúchať. Daj mi to, po čom túži moje srdce: milosť, aby som ťa poznala a milovala´“. A tak začala napĺňať vážny a náročný záväzok: Alžbeta sa pomaly učí počúvať Boží hlas. Vzrastá v dôvernosti s ním, až si uvedomila dve šokujúce skutočnosti: ako veľmi ju Boh miluje a zároveň, koľko ľudí je voči takejto láske ľahostajných. Hlboko zasiahnutá Božou láskou túžila po tom, aby aj iní, ba všetci, zakúsili nekonečnú Božiu lásku. V jej srdci sa jasne a naliehavo zrodil impulz byť nástrojom Božej lásky: chcela, aby každý prostredníctvom nej zakúsil, ako veľmi je Bohom milovaný.

A to je, drahé sestry a bratia, poslaním nás všetkých: umožniť tým, ktorí sa s nami stretnú, aby pocítili, že sú Bohom milovaní. Takže, ak si niekto z nás položí otázku: „Ako sa stať dobrým kresťanom?“ Odpoveď je jednoduchá: musíme uviesť do praxe, každý svojím vlastným spôsobom, to, čo Ježiš povedal v kázni o blahoslavenstvách: „Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“. Ako povedal pápež František vo svojej apoštolskej exhortácii Gaudete et exultate o povolaní k svätosti v dnešnom svete: „Slovo ‚šťastný‘ alebo ‚blahoslavený‘ sa stáva synonymom slova ‚svätý‘, pretože vyjadruje skutočnosť, že človek, ktorý je verný Bohu a žije jeho Slovo, dosahuje skutočné šťastie v darovaní seba samého.“

Pre túto chvíľu nám blahoslavenstvo „Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“ osvetlí naše uvažovanie, aby sme mohli ešte viac žiť podľa Ježišovho ducha, ktorý je duchom sestier Najsvätejšieho Spasiteľa, ale aj duchom každého kresťana.

 

pokračovať v celej homílii