Sv. Jozef, plniteľ Božích úmyslov

Matka Alfonza Mária prechovávala veľkú dôveru voči sv. Jozefovi. O niekoľko dní neskôr sa zdalo, že nebo odpovedá na túto jej slepú dôveru.

Postulantka Margarete Chevreux, mala byť nástrojom, cez ktorý chcel svätý Jozef naplniť Božie úmysly. Keďže alsaský dialekt jej bol cudzí, len s námahou sa dorozumievala so sestrami. Pôsobilo to na ňu tak deprimujúco, že sa chcela vrátiť domov. Ale matka Alfonza Mária, ktorej sa s tým zdôverila, jej povedala: „Môžete pokojne odísť, ale vy sa aj tak opäť vrátite.“

Boh ju určil na to, aby sa napokon stala novicmajsterkou i pravou rukou zakladateľky. Poznáme ju pod menom sestra Mária Jozefa. Svätý Jozef, ktorého si zvolila za patróna, jej dal príkaz, aby zostala a odovzdal jej rozličné cenné pokyny pre farára Reicharda. Dňa 24. marca o deviatej hodine po vyučovaní mu dala odkaz, že v kláštore v Niederbronne  má stále vládnuť chudoba a pokora. O jedenástej hodine, po modlitbe pred oltárom sv. Jozefa, sa nanovo obrátila na superiora, ktorý sa práve modlil v sakristii breviár. Ale nechajme rozprávať samého farára Reicharda:  „Prišla ku mne s odkazom od svätého Jozefa, ktorý ju požiadal, aby mi oznámila, že dnes ráno bola neposlušná, lebo mi nepovedala všetko. Vynechala nasledovné: „Ctihodná matka mala víziu, ale neviem akú, a svätý Jozef dodal, že to pre mňa nie je potrebné vedieť; malo to byť k jeho cti.“ Šiel som hneď k sestre Alfonze Márii. Tá sa na chvíľu zamyslela a potom mi povedala: „Áno, dnes ráno, počas svätej omše, keď som sa práve modlila k svätému Alfonzovi, ochrancovi našej rehole, od oltára sv. Jozefa som počula hlas, ktorý mi zreteľne povedal: Nie svätý Alfonz, ale svätý Jozef je vašim hlavným patrónom! On bude udržiavať dobrého ducha domu, tak aby mu nikto nemohol škodiť.

Na vedenie kongregácie dostaneš tie isté milosti ako svätá Terézia.“ Ctihodná Matka Alfonza v tom istom čase videla svätého Jozefa, ako buduje nový kláštor. (PERRIN, J.M.: Život matky Alfonzy Márie Alžbety Eppingerovej, s. 100-101).