Meditácia bl. Alfonzy Márie

 

Ako meditovala nad tŕňovou korunou blahoslavená Alfonza Mária?

 

Blahoslavená Alfonza Mária hovorí: „Najlepší spôsob ako sa pripraviť na meditáciu je: postaviť sa do Božej prítomnosti a hovoriť ako dieťa: ,Môj Ježiš, cítim sa pobádaná meditovať nad týmto tajomstvom, ale ako to zvládnem bez  tvojej osobitnej milosti, pomoci a opory? Pozri, aká som slabá a úbohá. Povedz môjmu srdcu, i keď len jediné slovo.

Ukáž mi tvoju vôľu. Kiežby som si to, čo som si teraz predsavzala, hlboko vtlačila do srdca. Sama to neviem, musíš to urobiť  namiesto mňa ty, môj Ježiš. Zmiluj sa nado mnou!´“

Tak začala meditáciu nad hrozným korunovaním Ježiša so všetkými jeho okolnosťami. Ďalej  meditovala nad príčinou, prečo Ježiš znášal toto hrozné korunovanie. Svojmu Božskému Ženíchovi hovorila: „Môj Ježiš, čo ťa pohlo k tomu, aby si znášal túto bolesť?“

Odpovedal jej: „Moje dieťa, príčinou sú ľudská pýcha a tvrdohlavosť.“ Na Vykupiteľovej tvári mohla teraz vidieť ako strašne a neľudsky ju vie pýcha znetvoriť a aké to má následky. Zároveň mohla vidieť odstrašujúci obraz Ecce Homo v jeho utrpení.

Plakala, keď videla Vykupiteľa takto trpieť: „Môj Božský Ženích, moja Láska, daj mi spoznať, ako som ťa urazila a vlastne tak som Ti zakaždým hlbšie vtláčala trň do hlavy“.

Pritom videla mnohé márne a neužitočné myšlienky veľkého množstva ľudí, ktorí sa vo svojej predstavivosti zaoberajú len márnivosťou sveta a takto veľmi znásobujú utrpenie Božskému Vykupiteľovi. 

 

To všetko, čo mohla v tejto a v ďalších meditáciách vidieť vo veľkých rozmeroch, o čom všetkom bola pritom poučená, musí teraz príležitostne podávať iným, teda aj nám v dnešnej dobe pandémie. Zakaždým tiež videla prostriedok, pomocou ktorého sa majú jednotlivé vášne potlačiť.      

 (Z Modlitieb blahoslavenej Alfonzy Márie Eppingerovej, s. 12)