Advent 2023

 

Blahoslavená Alfonza Mária nás pozýva  kráčať tohotročným Adventom, ktorý je časom prípravy očakávania príchodu nášho Vykupiteľa. Mali by sme si v ňom pripomenúť, že najväčšou úlohou človeka je celým životom odpovedať
na otázku:

  • Prečo som tu ja a ty – aký je zmysel toho, čo Boh pre nás na tejto zemi stvoril?
  • Ako žiť, aby sme ten zmysel naplnili a Bohu lepšie slúžili?

Počas štyroch nedieľ Adventu postupne zapálime sviece
a v duchu evanjelií týchto nedieľ budeme uvažovať.

1. adventná nedeľa: Prvou sviecou zapálime bdelosť: O bdelosti hovoria naše rozprávky. Ktosi v noci príde do zámku ničiť, vždy vtedy, keď strážca zaspí. Každý z nás má v srdci Zámok, ktorým je Boh, a keď prestaneme bdieť, ovládne ho zlodej. Bdejme preto, aby sme nestratili vnútorný život a slobodu Božieho dieťaťa.

Bl. Alfonza Mária neustále bdela, aby vytrvala v čistote srdca a zmýšľania. Vytrvalo sa modlila k Pánovi, aby jej srdce zachoval čisté a  Pannu Máriu napodobňovala v jej odhodlaní plniť Božiu vôľu za každú cenu.

2. dventná nedeľa: Druhou sviecou zapálime pripravenosť: Otvárame sa tajomstvu príchodu Božieho Syna, ktoré nás presahuje. Možno máme strach. Ak sa však chceme stretnúť s Bohom, musíme mať odvahu otvoriť svoju malosť Jeho nekonečnej veľkosti a vložiť kvapku svojho „ja“ do Prameňa, z ktorého všetko vyteká.

Bl. Alfonza Mária bola pripravená a plná odvahy, keď stála pred Božím tajomstvom. Boh je Bohom prekvapení a ona ako prvá všetkých okolo seba povzbudzovala: „Majte odvahu, Boh je s vami, ako plníte jeho vôľu.“

 3. adventná nedeľa: Treťou sviecou zapálime radosť: Oplatí sa vydržať aj ťažké chvíle a niesť utrpenie. Po ich prekonaní pocítime radosť, že nám Boh dal silu. Kto nie je pripravený uniesť utrpenie, prehráva a nevie sa tešiť. Naučme sa obetavosti a Pán nás odmení ovocím radosti.

Bl. Alfonza Mária dosiahla stupeň svätosti, lebo aj v najťažších chvíľach prejavovala svoju radosť a vytrvalosť slúžiť druhým a nebáť sa. Často zdôrazňovala: „Všetko robme s radosťou a na väčšiu Božiu slávu a pre spásu duší.“

4. adventná nedeľa: Štvrtou sviecou zapálime jednoduchosť: Ku všetkému, čo robíme, potrebujeme odvahu. Odvahu k otvorenosti, odvahu k bdelosti, odvahu k obetavosti a odvahu k snahe kráčať aj proti prúdu prázdnoty našej doby
a bezradnosti.

Blahoslavená Alfonza Mária sa vždy cítila dobre medzi jednoduchými a chudobnými a všade prejavovala veľkú jednoduchosť, poctivosť a lásku k pravde.

 Nuž, vydajme sa na cestu, vedení hlasom volajúceho na púšti, ktorý volá:

 Pripravte cestu Pánovi…

 

Aká bude naša odpoveď?  Pane chcem Ťa nasledovať.“

 

Chcem patriť k tým, ktorí kráčajú v ústrety Tebe, svojmu Záchrancovi.

Pane, prosím Ťa za naše rodinné spoločenstvo, daj, aby sme ťa nasledovali a nachádzali medzi sebou znaky Tvojej lásky, bratstva a priateľstva. 

Pane, prosím Ťa, daj nám bdelosť, aby sme boli čo najlepšie pripravení na Tvoj príchod.

Pane, daj nám radosť, aby sme sa vedeli obetovať a oslavovali Ťa za tvoje dobrodenia.

Pane, daj nám jednoduchosť, aby sme k sebe navzájom pristupovali bez predsudkov.

 

Pane, daj nám smelosť, aby sme sa nebáli aj v tejto ťažkej dobe vyznávať Tvoje meno vždy a všade, tak ako blahoslavená Alfonza Mária, ktorá zvlášť vo chvíľach bolesti volala:

Vo všetkom, vždy a všade vidím len Boha samého.“

 

PREŽITE POŽEHNANÝ ČAS!

 

pdf