Príprava na 5. výročie blahorečenia Alfonzy Márie

“Boží ľud neprestaň spievať
vzdaj Bohu vďaku ….s matkou Alfonzou Máriou…“
(Hymnus k blahorečeniu bl. Alfonzy Márie, 9.9.2018)

 

V deň blahorečenia, 9. septembra 2018, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých v homílii povedal, že Cirkev aj po 150 rokoch od smrti matky Alfonzy Márie, objavuje aktuálnosť posolstva a postavy tejto jedinečnej ženy, ktorá vedela ako vydať živé kresťanské svedectvo a predostrieť hlbokú spiritualitu a už počas života vzbudzovala obdiv u tých, ktorí ju spoznali a rozpoznali v nej znaky svätosti života. V danej chvíli všetky sestry troch kongregácií, laickí členovia a veriaci vo svojich srdciach precítili dlho očakávané vyhlásenie Cirkvi: „nech sa Alfonza Mária Eppingerová odteraz nazýva BLAHOSLAVENÁ“.

Iste mi dáte za pravdu, že každá z nás, keď vstúpila do kongregácie, či už v tajnosti či oficiálne, od svojho vstupu vnímala, že sestry sa veľmi vytrvalo modlili a obetovali za skoré blahorečenie svojej zakladateľky. Dnes môžeme povedať, že boli inšpirované evanjeliom o rozsievačovi, lebo „v tichosti siali“ semená svätosti svojej zakladateľky, v nádeji, že len kto má odvahu siať, bude raz žať a tým naplnili dlhoročnú túžbu po dare blahorečenia.
Čas plynie a je na nás, či znaky a semená svätosti, ktoré sme jej blahorečením prijali, budeme siať ďalej. Nechajme sa poučiť múdrosťou starších, ktorí nám hovoria, že pokoleniam sestier sa oplatilo siať, aby raz ďalšie sestry mohli žať. Sme generáciou, ktorá blahorečenie zakladateľky skutočne slávila a je to pre nás radosť aj záväzok, ešte horlivejšie pracovať a modliť sa za jej skoré svätorečenie.
Využívam príležitosť a chcem vám okrem iného poďakovať za prípravu každoročnej oslavy výročia blahorečenia a liturgického sviatku 9. septembra, tam kde žijete a pracujete, tak v komunitách ako aj vo farnostiach. Aj vďaka vám, milé sestry, mnohí spoznali našu blahoslavenú matku.
Pred nami je 5. výročie blahorečenia, ktoré možno nazvať už tak trochu aj jubilejným a chceme sa na to spoločne pripraviť. Ako jeden z momentov duchovnej prípravy na toto výročie blahorečenia vám ponúkam jubilejný Kalendár 2023, ktorý nás chce duchovne zjednotiť v modlitbe Novény počas celého nastávajúceho roka. Odovzdávajme Pánovi jedni druhých a takto zjednotené prosme za skoré svätorečenie bl. Alfonzy Márie.
Nech táto duchovná príprava bude príležitosťou na spoznanie novej vízie o obnove nášho duchovného života a apoštolátu, vychádzajúc z ducha charizmy a spirituality našej blahoslavenej. Veď je to práve ona, ktorá svojou neobyčajnou odvahou a odhodlanosťou je nám vzorom všade, kde sa snažíme ľuďom zviditeľniť Božiu milosrdnú lásku a pracovať s nimi za rôznych okolností a situácií v tejto ťažkej dobe, ktorá je v Božej réžii tak dnes, ako bola aj v čase založenia a rozvoja kongregácie mladou Alžbetou.
Vložme túto prípravu pod ochranu Matky Vykupiteľa, aby sme s Božím ľudom neprestali spievať a mohli čoskoro vzdať Bohu vďaku s blahoslavenou Alfonzou Máriou aj za dar jej svätorečenia.

 

sr. Katarína Krištofová,

postulátorka procesu svätorečenia bl. Alfonzy Márie

 

pdf