Z dejín…

 

V historicky ťažkých časoch Cirkvi, blahoslavený pápež Pius IX. vyhlásil svätého Jozefa
za patróna Katolíckej cirkvi dekrétom Quemadmodum Deus, 8. decembra 1870, v ktorom  napísal, že Cirkev má svätého Jozefa vždy v nesmiernej úcte, pretože s najväčšou starostlivosťou živil toho, ktorého mali neskôr veriaci prijímať ako Nebeský chlieb pre večný život. Boh urobil svätého Jozefa ochrancom svojich najväčších pokladov.

Zo začínajúcim sa pontifikátom Pia IX. začína aj zrod našej kongregácie blahoslavenou Alfonzou Máriou Eppingerovou, ktorá v roku 1846 vo svojich víziách videla novozvoleného Pia IX. ako aj to, čo všetko na neho v Cirkvi čaká. Anton Guth k tomu píše: „Alžbeta Eppingerová preukazovala Svätému Otcovi Piovi IX. veľký obdiv a úctu. Modlila sa a veľa obetovala za neho a prenasledovanú Cirkev. Charakterizovala ju bezpodmienečná poslušnosť voči Svätej stolici.“ (GUTH, A.: K procesu blahorečenia, s. 79).

Dňa 15. augusta 1989 svätý pápež Ján Pavol II. vydal o svätom Jozefovi Apoštolskú exhortáciu Redemptoris custos (Ochranca Vykupiteľa), v ktorej ho označuje za súčasného patróna Cirkvi, keď píše: „Cirkev musí neprestajne vzývať Jozefovu ochranu, čo je nielen nevyhnutnou obranou proti všetkým nebezpečenstvám, ale aj, a najmä, impulzom na obnovenie jej angažovanosti sa pre vec evanjelizácie vo svete a reevanjelizácie v tých krajinách a u tých národov, v ktorých kedysi prekvitalo náboženstvo a kresťanský život a… teraz sú vystavené tvrdým skúškam. Okrem dôvery v Jozefovu bezpečnú ochranu sa Cirkev spolieha i na jeho vznešený príklad, ktorý preniká všetky jednotlivé štádiá života a slúži ako vzor pre celé kresťanské spoločenstvo, akékoľvek by už boli podmienky a povinnosti každého jeho člena. … Už na začiatku ľudského vykúpenia hneď po Márii dostávame vzor poslušnosti stelesnený vo sv. Jozefovi, v mužovi, o ktorom vieme, že verne vyplnil Božie príkazy.“ (RC 29 – 30).

Dňa 8. decembra 2020, po 150-tich rokoch od vyhlásenia svätého Jozefa za patróna Katolíckej cirkvi blahoslaveným Piom IX., svätý Otec František predstavil Božiemu ľudu Apoštolský list Patris corde (S otcovským srdcom), aby nás inšpiroval k ešte väčšej úcte k svätému Jozefovi, ktorý po celé stáročia bol neochvejných ochrancom veľkých Božích diel.

Blahoslavená Alfonza Mária, ktorá bola dieťaťom Cirkvi a veľa sa modlila za pápeža Pia IX. a poslúchala ho, nechala sa vo svojej dobe inšpirovať jeho výzvou. K svätému Jozefovi pestovala úprimný vzťah, prechovávala k nemu veľkú úctu a dôveru po celý život natoľko, že si ho zvolila za hlavného patróna kongregácie a udelila mu aj niekoľko zaujímavých titulov.